top of page

Podcast 33. Asja over haar relatie met natuur en fashion


Asja Radakovic is 29 jaar en een oud studente van de school voor Mode aan ROC Tilburg. De afgelopen jaren heeft zij zich, na het afronden van haar MBO, toegelegd op de kunst van Mode via kunstacademie St. Joost in Breda. Nu werkt zij in een filmstudio in Amsterdam en wordt haar talent erkent.

De natuur is voor haar heel belangrijk. Hoe wij mensen met de natuur en de aarde omgaan is haar vaak een doorn in het oog. Door overconsumptie, het vervuilende aspect van de mode-industrie en het hierdoor ten koste gaan van de natuur bedacht zij een bijzonder concept voor haar afstudeercollectie. Dit werd niet met veel enthousiasme omarmd door docenten en de conciërge van de school. De ontmoediging die zij ervaarde werkte echter juist als een motivatie en zij ging er helemaal voor. Wekelijks kwam zij met nieuwe proeven en ze besteedde elke minuut van haar dag aan het ontwikkelen van haar plan. Haar quote: ‘Als je voor een gesloten deur staat moet je achterom lopen om je doel te bereiken’. Om haar plan uiteindelijk toch vorm te kunnen geven moest zij een ‘waterdicht plan’ ontwikkelen wat in het totale verhaal een mooie woordspeling blijkt te zijn. Luister maar wat haar plannen uiteindelijk hebben opgeleverd!

Tijdens haar onderzoek en proces kwam zij op een punt dat zij zich bewust werd van haar eigen verzameling aan materialen. Zij besloot toen 1 jaar lang geen materialen te kopen. Ze vond dat ze het moest kunnen doen met dat wat er al in haar huis lag opgeslagen. Dit leidde tot het kunst maken of schilderen op groene isolatieplaten en/of vintage landkaarten die haar vader voor haar had meegenomen. Ze wilde terug naar een 0-punt, ‘ontleren en deprogrammeren’ noemt zij het in deze podcast. Zij houdt ons daarmee een spiegel voor.

In het tweede deel van haar podcast praat ze openlijk over haar leven als vluchteling toen haar ouders met hun gezin vluchtten uit Joegoslavië. Zelf was ze nog een baby maar de sporen van de vlucht van haar ouders zitten ook in haar DNA. Ze heeft met haar ouders moeten vechten voor een bestaan in Nederland en om deze reden voelt ze zich verbonden met ‘the underdogs’ en trekt ze een parallel met de vluchtelingen voor de oorlog in Oekraïne.

Een boeiend verhaal over een ondernemende en enthousiaste jonge vrouw midden in een veranderende maatschappij. De tarotkaart ‘COSMIC MAN’ geeft haar een mooi antwoord op haar vraag.

Wil je contact met Asja?

Dat kan via Instagram: @aterlier_asja of via e-mail: asja@netwerk.cc


Link naar Spotify:


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page